woensdag 29 augustus 2007

Meer dan 100 opstandelingen gedood in Kandahar

Bij gevechten in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan zijn dinsdag meer dan honderd rebellen om het leven gekomen. Dit heeft de door de VS geleide coalitie bekendgemaakt.

Gevechtsvliegtuigen hebben verscheidene rebellenposities van de opstandelingen onder vuur genomen en vernietigd.

De gevechten braken uit doordat een grote groep militanten een militaire patrouille aanviel. De strijd duurde de hele dag. Ook een Afghaanse militair kwam om en drie buitenlandse militairen raakten gewond.

De opstand van de Taliban woedt voornamelijk in het oosten en het zuiden van het land. Hier worden dagelijks gevechten geleverd door troepen van de NATO-ISAF, de coalitie en het Afghaanse leger met Taliban-elementen.

Tactiek
Verschillende tactieken van de NATO-ISAF zijn niet gelukt. Zo wilde de veiligheidsmacht de “hearts and minds” winnen van de bevolking. Dit was voornamelijk een idee van de Nederlanders en de Canadezen.

De stabilisatiemacht wilde verschillende keren ook aantonen “wie het sterkste was”, omdat er werd gedacht dat de mensen de kant zouden kiezen van de sterkste partij.

Maar de laatste twee jaar is de opstand van de Taliban tegen de regering van Kabul en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land in alle hevigheid opgelaaid. Verslaggevers zeggen dat de gewelddadigheden nog meer toenemen de afgelopen twee maanden.

De Taliban zetten hierbij veel hinderlagen op, plaaten veel bermbommen en voeren aanvallen uit met zelfmoordaanslagen.

De NATO-ISAF en de coalitie hebben het luchtoverwicht, en zetten zware luchtaanvallen in tegen de Taliban-elementen.

Geen opmerkingen: