vrijdag 7 november 2008

Veel meer burgerdoden bij bombardement op bruiloft in Shah Wali Kot in Kandahar

Getuigen van de luchtaanval van maandag op het dorp Wech Baghtu in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan hebben gezegd dat het aantal doden onder de burgers meer dan het dubbele kan zijn dan de 40 die eerst werden genoemd.

Een getuige van de slachtpartij, Abdul Rahim, zei volgens de krant de Herald Tribune dat hij 90 dode lichamen had geteld. Hij verloor 15 leden van zijn familie. Op het moment van de aanval was hij in een naburig dorp om voedsel te kopen voor de bruiloft.

Een stamoudste uit Shah Wali Kot, die om veiligheidsredenen anoniem wilde blijven, kon geen exact dodental geven maar hij zei dat het aantal slachtoffers hoger lag dan de 40 die er door de Afghaanse regering werd opgegeven.

Amerikaanse functionarissen beweren dat de Taliban burgers tegenhielden die wilden vluchten. Hierdoor kwamen de mensen in een kruisvuur terecht tussen de Coalitie en het Afghaanse leger en de militanten die een hinderlaag hadden gelegd.

Wanneer het waar is wat de Amerikanen beweren, dan blijft de omgeving vanwege de aanwezigheid van de burgers toch een burgerkarakter houden, aldus de Geneefse Conventie, die ook bekendstaat als het Oorlogsrecht.

Het Amerikaanse leger heeft gezegd een gezamenlijk onderzoek te starten naar de gebeurtenissen van 3 november.

Een gezamenlijke delegatie die onder meer bestaat uit het bureau van de gouverneur, het Nationale Directoraat voor Veiligheid, het regionale politiebureau en een onderzoeker van de Amerikaanse Strijdkrachten in Afghanistan zullen het onderzoek uitvoeren.

Commandant Jeff Bender, publieksvoorlichter van de Coalitie, zei: “We zullen samenwerken met de plaatselijke overheid om de situatie te onderzoeken en passende maatregelen te treffen.”

Onder passende maatregelen wordt vaak verstaan het uitbetalen van smartengeld aan de nabestaanden van burgerslachtoffers. Het gaat daarbij dan om bedragen van 1.200 tot 2.000 dollar. Verder kunnen er goederen aan de mensen worden gegeven.

Bij vorige slachtpartijen die de Verenigde Staten onder de burgers aanrichtten bleek hun onderzoek allerminst betrouwbaar.

Bij een vergelijkbare slachting in het dorp Azizabad, in de westelijke provincie Herat, kwamen volgens onderzoek van de Amerikanen 33 burgers om het leven.

De Verenigde Naties, de Afghaanse regering en de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie telden veel meer slachtoffers. De regering en de VN kwamen uit op 91 doden, waaronder meer dan 60 kinderen.

Zie ook
Buitenlandse luchtaanval doodt tientallen burgers in Shah Wali Kot in Zuid-Afghanistan

Geen opmerkingen: